«

»

Apr 18 2010

Print this Post

Διαλέγοντας Τηλεόραση: HD Ready ή Full HD

Τον τελευταίο καιρό οι τηλεοπτικοί δέκτες γίνονται όλο και πιο προσιτοί. Νέες τεχνολογίες εμφανίζονται και καινούργιοι τύποι panel προστίθενται στην ήδη μεγάλη και διαφοροποιημένη αγορά. Κατά τη διάρκεια της έρευνας αγοράς, η βασική και απλή ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί είναι αν πραγματικά: “Αξίζει η αγορά μίας Full HD τηλεόρασης;” Ασφαλώς και η απάντηση δεν είναι τόσο απλή. Το ερώτημα πρέπει να επαναδιατυπωθεί ως “Τί χρήση θα κάνω στην τηλεόραση που προτίθεμαι να αγοράσω“. Η ερώτηση αυτή, απαντά έμμεσα στην αρχική καθώς η χρήση που προτιθέμεθα να κάνουμε ορίζει άμεσα την ποιότητα απεικόνισης που έχουμε ανάγκη.

H χρήση σε συνδυασμό με ένα BlueRay player απαντά ευθέως την ερώτηση και ξεκαθαρίζει πώς η αγορά μίας Full HD  τηλεόρασης είναι επιτακτική. Όμως όταν η χρήση BlueRay δίσκων αποκλειστεί, τότε το θέμα γίνεται πιο σύνθετο. Παιχνιδομηχανές όπως το X-Box ή/και το Playstation, αν και χρησιμοποιούν HD απεικόνιση κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, αυτή γίνετε σε 720p δηλαδή σε ανάλυση που οι HD Ready τηλεοράσεις είναι σχεδιασμένες να λειτουργούν. Το κάτι παρόμοιο ισχύει και για τα “συνηθισμένα” DVD των οποίων η ανάλυση απεικόνισης υπερκαλύπτετε από τις HD Ready τηλεοράσεις.

Άν και εκ πρώτης άποψης το θέμα έχει λυθεί, ένας πολύ σοβαρός παράγοντας που θα καθορίσει την τελική επιλογή είναι αν η τηλεόραση θα χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με PC/Laptop. Σε αυτή την περίπτωση, η καλύτερη ανάλυση είναι 1920×1080, δηλαδή η ανάλυση της Full HD τηλεόρασης.

Συνοψίζοντας, σε περίπτωση που η τηλεόραση θα συνδεθεί είτε με PC είτε με BlueRay Player, τότε ασφαλώς και η Full HD τηλεόραση θα προσφέρει μία ξεχωριστή εμπειρία. Σε κάθε άλλη χρήση, το επιπλέον κόστος αγοράς δεν είναι απαραίτητο. Μία σκέψη που ίσος να περάσει από το μυαλό σας είναι η μελλοντική χρήση. Σε αυτή την περίπτωση, η σημερινή διαφορά κόστους μεταξύ των δύο τύπων τηλεόρασης (με παρόμοια όλα τα άλλα χαρακτηριστικά πλην της ανάλυσης)  θα καθορίσει την επιλογή. Για παράδειγμα, αν το κόστος της Full HD είναι 1.5 φορές αυτό της HD Ready, τότε σίγουρα η HD Ready είναι πιο συμφέρουσα. Οι τιμές πέφτουν ταχύτατα και είναι πολύ πιθανόν με τα ίδια χρήματα που σήμερα θα αγοράσει κανείς μια Full HD τηλεόραση, να μπορέσει να αγοράσει άμεσα μια HD Ready και σε  λιγότερο από 1.5-2 χρόνια άλλη μια Full HD… δηλαδή και τις δύο!

Η απόφαση δικιά σας με βάση τις ανάγκες σας και τα χρήματα που προτίθεστε να ξοδέψετε. Ακολουθεί ένας οδηγός για τους διαθέσιμους τύπους με βάση την ανάλυση απεικόνισης.

Pal_vs_HD-Ready_vs_FULL-HD

Permanent link to this article: http://www.technologos.eu/?p=146

1 ping

Leave a Reply