«

»

Nov 14 2010

Print this Post

Ο νέος στόχος για την τεχνολογία Cloud: Τα Κέντρα Μηχανογράφησης Ανοικτών Προτύπων

Intel Cloud 2015…. Τα κυριότερα νέα:

.

.

.

• Η Intel παρουσίασε τρία βασικά συστατικά του “Cloud 2015”, του οράματος της για το μέλλον των υπολογιστών: ένα παγκόσμιο δίκτυο από συνδεδεμένα (“federated”) υπολογιστικά ‘νέφη’ (clouds), αυτοματοποιημένες μετακινήσεις εφαρμογών λογισμικού ή υπολογιστικών πόρων, και clouds τα οποία θα αναγνωρίζουν τις δυνατότητες των PC ή των άλλων φορητών συσκευών (clients) ώστε να μπορούν να αποφασίζουν τι θα εκτελείται στο ‘νέφος’, και τι θα εκτελείται τοπικά στο laptop, το smartphone ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή.

• Η Intel ανακοίνωσε τη δημιουργία του Open Data Center Alliance, όπου περισσότερες από 70 κορυφαίες επιχειρήσεις από ολόκληρο τον κόσμο ενώνονται υπό την ομπρέλα της Intel ώστε να δημιουργηθεί ένας οδικός χάρτης για τα πρότυπα (standards) του κλάδου σε σχέση με τη ευελιξία και τη συνεργασία των συστημάτων, στοιχείων απαραίτητων για τη μετάβαση στο cloud και τα μηχανογραφικά κέντρα της επόμενης γενιάς. Οι εταιρείες του Open Data Center Alliance επενδύουν από κοινού περισσότερα από $50 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο στο χώρο του IT.

• Η Intel παρουσίασε την ομάδα Intel® Cloud Builders, 19 από τους κορυφαίους προμηθευτές hardware και software στον κόσμο, οι οποίοι προτίθενται να δεσμεύσουν πόρους ώστε να επιταχυνθεί η καινοτομία και να καταστεί ευκολότερη η δημιουργία των clouds, η διασύνδεση και η από κοινού χρήση τους.

• Οι επεξεργαστές Intel® Xeon®, οι οποίοι εξοπλίζουν ήδη εννέα στους δέκα server, υποστηρίζουν λειτουργίες όπως το smart energy efficiency, και τεχνολογίες όπως η Intel® Virtualization Technology και η Intel® Trusted Execution Technology, που ταιριάζουν απόλυτα με τα χαρακτηριστικά του cloud computing.

Η Intel Corporation παρουσίασε μια σειρά από νέες πρωτοβουλίες της οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος “Cloud 2015” , το όραμα της εταιρείας που θέτει ως στόχο να καταστήσει το διαδίκτυο ένα υπολογιστικό περιβάλλον απλούστερο, ασφαλέστερο και πιο ανοικτό.

Το όραμα της Intel με την κωδική ονομασία Cloud 2015 αποτελείται από τρία βασικά στοιχεία: i) ένα δίκτυο διασυνδεδεμένων (“federated”) υπολογιστικών νεφών (clouds), το οποίο θα δίνει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να μοιράζονται δεδομένα μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών clouds, ii) ένα “αυτοματοποιημένο ” δίκτυο το οποίο θα επιτρέπει αυτόματα την ασφαλή μετακίνηση εφαρμογών και υπολογιστικών πόρων ώστε να βελτιωθεί σημαντικά η ενεργειακή απόδοση των μηχανογραφικών κέντρων, και iii) τη δημιουργία clouds τα οποία θα αναγνωρίζουν τις δυνατότητας ενός PC ή κάποιας άλλης συσκευής client, και θα αποφασίζουν αφού πρώτα θα έχουν συνεκτιμηθεί οι ανάγκες του χρήστη και τα χαρακτηριστικά της συσκευής του, για το ποιές εφαρμογές, εντολές ή ρουτίνες θα εκτελούνται υπερτοπικά στο cloud, ή τοπικά στο λάπτοπ, το smartphone ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή, εξασφαλίζοντας έτσι τη βέλτιστη δυνατή εμπειρία χρήσης.

Για να υποστηρίξει καλύτερα αυτούς τους στόχους, η Intel θα κατασκευάσει ειδικό λογισμικό και νέες λειτουργίες για τους επεξεργαστές της οικογένειας Intel® Xeon® , μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι τεχνολογίες Intel® Virtualization Technology (Intel® VT) και Intel® Trusted Execution Technology (Intel® TXT), οι οποίες προς το παρόν αποτελούν τη βάση του cloud computing.

Open Data Center Alliance

Κάνοντας ένα βήμα που θα τη φέρει πιο κοντά στο Cloud 2015, η Intel βοήθησε στη δημιουργία του Open Data Center Alliance, μια συμμαχία περισσότερων από 70 κορυφαίων επιχειρήσεων, οι οποίες επενδύουν από κοινού περισσότερα από $50 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο στο χώρο του IT και έχουν ήδη σε εξέλιξη ερευνητικά προγράμματα σε σχέση με τις τεχνολογίες cloud. Η διοικούσα επιτροπή της Συμμαχίας αποτελείται από μέλη όπως η BMW*, η China Life*, η Deutsche Bank*, η J.P. Morgan Chase*, η Lockheed Martin*, η Marriott International, Inc.*, η National Australia Bank*, η Shell*, η Terremark* και η UBS*. Σκοπός της, η καταγραφή των μελλοντικών αναγκών σε hardware και software ώστε να είναι εφικτή η μετάβαση σε ακόμη πιο ανοικτά και συνεργαζόμενα κέντρα μηχανογράφησης ή clouds. Η Intel διατηρεί ένα μοναδικό συμβουλευτικό ρόλο στη συμμαχία αυτή, η οποία αρχικά αφορούσε τις επιχειρήσεις – χρήστες τεχνολογίας, και όχι τους κατασκευαστές της.

Η Intel αγκαλιάζει το όραμα και τους στόχους της συμμαχίας Open Data Center Alliance, και με βάση αυτούς σχεδιάζει καινοτόμα προϊόντα και εφαρμογές. Μαζί με τους συνεργάτες της, η Intel θα προσπαθήσει να προσφέρει πρωτοποριακά προϊόντα λογισμικού και hardware, βασισμένα σε ανοικτά πρότυπα τα οποία θα μας φέρουν πιο γρήγορα στην επόμενη φάση του Ίντερνετ: μέσα από ένα ανοικτό, ασφαλές και διαλειτουργικό cloud, θα δοθεί η δυνατότητα να κτιστεί η επόμενη γενιά του κλάδου των επιχειρήσεων, του κινηματογράφου, του gaming, της μουσικής, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και άλλες, άγνωστες σήμερα, νέες διαδικτυακές υπηρεσίες.

“Η βιομηχανία της πληροφορικής έχει την ευκαιρία να διευρύνει τις προοπτικές του cloud computing και να επιταχύνει την μετεξέλιξη του, εξασφαλίζοντας παράλληλα καλύτερους οικονομικούς όρους για το συγκεκριμένο εγχείρημα,” δήλωσε ο κ. Kirk Skaugen, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του Data Center Group στην Intel. “Χάρη στη συμμαχία Open Data Center Alliance βλέπουμε πλέον τις κορυφαίες επιχειρήσεις του κόσμου να εμπλέκονται ενεργά με τις δραστηριότητες της Intel και των άλλων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, γεγονός που αναμένεται να επιταχύνει τη λύση ορισμένων βασικών θεμάτων των τεχνολογιών cloud. “ Το 1995, η παρουσίαση των επεξεργαστών Intel Pentium® Pro άλλαξε εντελώς τις εταιρείες κατασκευής server. Διατηρώντας την ίδια θεμελιώδη αρχή με εκείνη την περίοδο, την αρχή της καινοτομίας με βάση τα ανοικτά πρότυπα, θέτουμε πλέον ως στόχο μας να παρέχουμε τα εχέγγυα ότι το cloud computing θα συνεχίσει να εξελίσσεται και θα φέρει νέα οικονομικά δεδομένα στο προσκήνιο.”

via

Permanent link to this article: http://www.technologos.eu/?p=1549

Leave a Reply