«

»

Feb 14 2011

Print this Post

Συμβουλές για σωστό SEO (Search engine optimization) και τεχνικές που ωφελούν και τους επισκέπτες σας


  • Συντάξτε καλογραμμένα, πρωτότυπα και ορθογραφημένα κείμενα και περιεχόμενο και ενημερώνετε όσο το δυνατόν πιο τακτικά. Αποφύγετε τις αντιγραφές από άλλα websites και όποτε το κάνετε πάντα να βάζετε πηγή. Καλό είναι να αποφεύγετε το διπλό περιεχόμενο. Γράφετε για τους αναγνώστες και όχι για τις μηχανές αναζήτησης.
  • Κάντε έρευνα για τις λέξεις κλειδιά που αφορούν το site σας και χρησιμοποιείστε σωστά αυτές που θα επιλέξετε. Μην επαναλαμβάνεται πολύ συχνά στις ίδιες σελίδες τις ίδιες λέξεις γιατί μπορεί να θεωρηθεί ότι κάνετε keyword stuffing.
  • Κρατήστε και παρακολουθείτε στατιστικά και αναλύσεις του site σας και δείτε ποιες λέξεις κλειδιά σας φέρνουν επισκέπτες και γενικότερα τι ενδιαφέρει περισσότερο τους επισκέπτες σας. Έπειτα μπορείτε να γράψετε άρθρα σχετικά με τις λέξεις κλειδιά που ψάχνουν οι επισκέπτες σας, αποφεύγοντας όμως το keyword stuffing, δηλαδή τις περιπτώσεις όπου γράφονται κείμενα που επαναλαμβάνουν συνέχεια τις ίδιες λέξεις με σκοπό να κερδίσουν την «εύνοια» των μηχανών αναζήτησης.
  • Μη ξεχάσετε τα title, description και keywords tags, τα heading tags (h1,h2,h3…), alt περιγραφές στις εικόνες, strong και em για να δώσετε μεγαλύτερη βαρύτητα σε φράσεις όπου χρειάζεται. Μην βάζετε ίδιους τίτλους σε διαφορετικές σελίδες του site σας και το καλό είναι το μήκος τους να μην ξεπερνάει τους 70 χαρακτήρες. Αν στο site σας υπάρχουν εσωτερικοί σύνδεσμοι που οδηγούν στις ίδιες σελίδες φροντίστε να ορίσετε με την rel cannonical ποια είναι η βασική – κύρια σελίδα ώστε να μη θεωρηθεί ως πολλαπλή καταχώρηση (duplicate content) και απόπειρα εξαπάτησης από τις μηχανές αναζήτησης. Ενδείκνυται και η χρήση των microformats tags.
  • Φτιάξτε και ενημερώνετε κάποιο group ή page στο facebook, λογαριασμό στο twitter αλλά και στο feedburner προσφέροντας στους επισκέπτες σας δυνατότητα ανάγνωσης των άρθρων σας είτε από RSS feed πρόγραμμα, είτε λαμβάνοντας τα feeds στα mail accounts τους.
  • Μην εφαρμόζετε black hat τεχνικές και γενικότερα αθέμιτες τεχνικές που μπορεί να τιμωρήσουν το site σας, στέλνοντας το στα τάρτατα των αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης.
  • Προσπαθήστε να κερδίσετε backlinks από sites που τους αρέσει το περιεχόμενο σας και επιλέγουν να σας στηρίξουν ή από καταλόγους που θα το καταχωρήσετε και όχι από αγορασμένα link farms, link exchanges και άσχετα αμφιβόλου ποιότητας και αγνώστου ή ασχέτου περιερχομένου links.
  • Οι εσωτερικοί σύνδεσμοι επίσης μπορούν να βοηθήσουν και τους επισκέπτες σας και τις μηχανές αναζήτησης στην ανεύρεση περισσότερου και σχετικού περιεχομένου. Για παράδειγμα tags, κατηγορίες, σχετικά άρθρα με αυτό που διαβάζει ο επισκέπτης, λίστα με προτεινόμενα άρθρα αλλά και links μέσα στα κείμενα σας που οδηγούν σε άλλα σχετικά άρθρα που έχουν δημοσιευτεί στο site σας, όλα αυτά βοηθάνε και τις μηχανές αναζήτησης αλλά και τους επισκέπτες σας.
  • Κάντε σωστή δόμηση στο site σας. Φτιάξτε sitemap και προσθέστε στα Google Webmaster Tools τον χάρτη ιστοτόπου σας.
  • Η σωστή markup χωρίς inline css και javascript, χωρίς tables για το layout, χωρίς πολλά nested divs, με ids, classes όπου πραγματικά χρειάζονται αλλά ακόμα και ένα σωστό, καλοσχεδιασμένο και προπαντός λειτουργικό εικαστικό και πλοήγηση, μπορούν επίσης να βοηθήσουν και στην κατάταξη αλλά κυρίως και στην αναγνώριση του sites σας από τους επισκέπτες σας και στην καλύτερη ταχύτητα φόρτωσης που επίσης πλέον λαμβάνεται υπόψη.
  • Εφόσον μπορείτε να εφαρμόσετε μόνοι σας τα παραπάνω ΜΗΝ δώσετε τζάμπα χρήματα στους απανταχού αυτοβαφτιζόμενους ειδικούς του SEO. Προτιμήστε να τα δώσετε για διαφήμιση σε υπηρεσίες όπως τις Google AdwordsFacebook ads ή σε affiliate networks και websites που σχετίζονται με το δικό σας περιεχόμενο. Όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν την προώθηση του site σας ή να αυξήσουν τις πωλήσεις σας. Για παράδειγμα αν πουλάτε hardware για υπολογιστές, διαφημιστείτε σε sites τεχνολογικού περιεχομένου, αν πουλάτε ρούχα σε sites που γράφουν για την μόδα κ.ο.κ.
  • Domain names. Δηλαδή η διευθύνση που θα γράφει κάποιος στον browser για να μπει στο site σας. Τι πρέπει να προσέξετε:
    1. Προσπαθήστε να βρείτε και να κατοχυρώσετε ένα όσο το δυνατόν μικρότερο σε χαρακτήρες domain name, που να σχετίζεται με το αντικείμενο που θα ασχολείται το site σας. Αν έχει και keywords μέσα στο domain name ακόμα καλύτερα. Για παράδειγμα όταν ξέρετε ότι οι περισσότεροι χρήστες των μηχανών αναζήτησης για να βρουν ξενοδοχεία στην Σαμοθράκη, ψάχνουν στην google “Mykonos hotels” και εσείς σκοπεύετε να φτιάξετε ένα site που θα παρουσιάζει όλα τα ξενοδοχεία τις Μυκόνου και απευθύνεστε κυρίως στο εξωτερικό, τότε τα ιδανικά domain names που μπορείτε να κατοχυρώσετε είναι τα: “Mykonos-hotels.com”, “mykonoshotels.com” αλλά και σε άλλες καταλήξεις (TLD).
    2. Αν το domain που κατοχυρώνετε αποτελείται από περισσότερες από μια λέξεις (σύνθετη) τότε καλό θα είναι να κατοχυρώσετε και το domain χωρίς κενό, αλλά και με παύλα ( – ) ανάμεσα τους. Για παράδειγμα αν θέλετε να κλείσετε το «Είμαι SEO» , καλό θα είναι να έχετε στην κατοχή σας και το “eimaiseo.gr” και το “eimai-seo.gr” . Μεγάλα brand names κατοχυρώνουν τα domain name τους και σε άλλα TLD π.χ. “eimai-seo.com”, “eimai-seo.net”
    3. Έπειτα όταν θα ανεβάσετε το site χρησιμοποιείστε μια από τις κατοχυρωμένες διευθύνσεις και ρυθμίστε τις άλλες να κάνουν 301 redirect στην βασική.
    4. Επίσης καλό είναι να αποφεύγονται ονόματα που όταν τα προφέρετε μπορεί να γραφτούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα αν συναντήσετε κάποιον φίλο στον δρόμο και σας πει ότι έφτιαξε ένα site στο «σούξουμούξου τελεία τζι αρ», σκεφτείτε με πόσους τρόπους μπορείτε να το γράψετε στην διεύθυνση του browser: souxoumouxou.gr, suxumuxu.gr, souxou-muxu.gr, suksou-mouksou.gr κλπ
    5. Τέλος σε αρκετές μηχανές αναζήτησης μετράει και η παλαιότητα των domain names, οπότε όσο πιο παλιά έχει κατοχυρωθεί και είναι ενεργό ένα domain name τόσο πιο ευνοϊκά θα το αξιολογήσουν και οι μηχανές αναζήτησης. Σε αυτό το σημείο χρειάζεται προσοχή στις περιπτώσεις που αγοράζετε domain names που ήταν στην κατοχή άλλων χρηστών, θα πρέπει να ελέγχετε μήπως το domain αυτό είναι στις μαύρες λίστες των μηχανών αναζήτησης και γενικότερα το ιστορικό του.

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές θα αποφύγετε και τις τιμωρίες από τις μηχανές αναζητήσεων αλλά κυρίως δεν θα συμβάλλεται στην σαβουροποίηση που υπόκειται το διαδίκτυο από ορισμένους ανθρώπους που προσπαθούν να κερδίσουν χρήματα ξεγελώντας όσους δεν γνωρίζουν κάποια βασικά πραγματάκια, αλλά και τις μηχανές αναζήτησης, δυσκολεύοντας το έργο τους, δηλαδή την σωστή και την όσο πιο δυνατόν αξιοκρατική και αντικειμενική καταλογοποίηση και ταξινόμηση των web sites του διαδικτύου, μειώνοντας έτσι στην ουσία την αξία τους από τη στιγμή που τις επηρεάζουν αρνητικά αλλοιώνοντας τα αποτελέσματα αναζήτησης.

[via]

Permanent link to this article: http://www.technologos.eu/?p=2707

Leave a Reply