«

»

May 06 2010

Print this Post

Διαρροή προσωπικών συζητήσεων λόγω bug του Facebook

Νέες επικρίσεις για ελλιπή προστασία του ιδιωτικού απορρήτου δέχεται το Facebook, έπειτα από τεχνικό πρόβλημα που έκανε για λίγο ορατές τις προσωπικές συζητήσεις (chat) ορισμένων συνδρομητών του.

Για ένα «περιορισμένο χρονικό διάστημα» την Τετάρτη, οι χρήστες της υπηρεσίας μπορούσαν με λίγη προσπάθεια να διαβάσουν προσωπικές συζητήσεις των φίλων τους και να δουν τα εκκρεμή αιτήματα στη λίστα των επαφών τους. «Όταν λάβαμε τις αναφορές για το πρόβλημα, οι μηχανικοί μας προχώρησαν άμεσα στη διάγνωσή του και απενεργοποίησαν προσωρινά τη λειτουργία συζητήσεων» δήλωσε εκπρόσωπος του Facebook στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η γκάφα αποκαλύφθηκε από το μεγάλο ιστολόγιο τεχνολογίας Techcrunch, το οποίο διαπίστωσε ότι ευαίσθητα chat άλλων χρηστών ήταν ορατά μέσω του εργαλείου «Preview my Profile» (προεπισκόπηση προφίλ), το οποίο κανονικά επιτρέπει στα μέλη του Facebook να ελέγχουν πώς το προφίλ τους εμφανίζεται σε άλλους χρήστες. Το θέμα κλήθηκε να σχολιάσει ο Αντριου Μπραντ της εταιρείας ασφάλειας υπολογιστών Webroot, ο οποίος εκτιμά ότι το Facebook οφείλει να προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του με την ίδια προσοχή που δείχνουν και οι τράπεζες όταν ασφαλίζουν τις θυρίδες των πελατών τους. «Δεν θα έπρεπε να αφήνουν το χρηματοκιβώτιο ξεκλείδωτο ούτε για λίγες ώρες» δήλωσε. Η Electronic Frontier Foundation, μια οργάνωση που προασπίζεται την ιδιωτικότητα και τα πολιτικά δικαιώματα στο Διαδίκτυο, επανέλαβε το αίτημά της για παρέμβαση της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (FTC). Μιλώντας στο Reuters, ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης Μαρκ Ρότενμπεργκ έκανε λόγο για «τσαπατσούλικες πρακτικές ασφάλειας ιδιωτικότητας και ασφάλειας».

Το τελευταίο περιστατικό έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την παρουσίαση μιας σειράς νέων υπηρεσιών του Facebook, οι οποίες επιτρέπουν σε οποιονδήποτε συνεργαζόμενο δικτυακό τόπο να ενσωματώνει εργαλεία και δεδομένα χρηστών του κοινωνικού δικτύου. Στην κίνηση αυτή αντέδρασαν μεταξύ άλλων τέσσερις Αμερικανοί γερουσιαστές, οι οποίoi ζήτησαν από την FTC να παρέμβει ώστε να εμποδίσει τη διαρροή προσωπικών δεδομένων από το Facebook σε όλο το Διαδίκτυο.

[via]

Permanent link to this article: http://www.technologos.eu/?p=314

Leave a Reply