«

»

Aug 28 2012

Print this Post

Apple Vs Samsung: Η σημασία της απόφασης και οι επόμενες κινήσεις

Με σαρωτική νίκη της Apple κατά της κορεατικής εταιρείας μεταφράζουν οι περισσότεροι αναλυτές την ετυμηγορία που εξέδωσε πριν από δύο ημέρες δικαστήριο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, όπου είχε προσφύγει η αμερικανική εταιρεία κατηγορώντας τη Samsung ότι είχε παραβιάσει μία σειρά από πατέντες της.

Οι ένορκοι δικαίωσαν σχεδόν απόλυτα τους ισχυρισμούς της Apple, δεχόμενο ότι η Samsung αντέγραψε τόσο στοιχεία από το ντιζάιν των «έξυπνων» συσκευών της, όσο και χαρακτηριστικά από το iOS, το λειτουργικό που έχει αναπτύξει για τα iPhone και iPad. Και επιδίκασαν στη Samsung το ποσό των 1,05 δισ. δολαρίων, ως αποζημίωση στην εταιρεία από το Cupertino για διαφυγόντα κέρδη.

Όπως είναι φυσικό, η απόφαση έγινε δεκτή με εκ διαμέτρου σχόλια από τους δύο αντίδικους. Σε μία «ιστορική νίκη για την Apple και όσους προάγουν την καινοτομία και την αυθεντικότητα», αναφέρθηκε ο Tim Cook στο εσωτερικό του σημείωμα στους υπαλλήλους της εταιρείας.

«Η ετυμηγορία δεν πρέπει να ιδωθεί σαν μία νίκη της Apple, αλλά σαν μία ήττα των Αμερικανών πολιτών, αφού σημαίνει λιγότερες διαθέσιμες επιλογές και πιθανότατα υψηλότερες τιμές», γράφει το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Samsung.

Η απόφαση

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι 25 smartphones και tablets της κορεατικής εταιρείας παραβιάζουν κατοχυρωμένες τεχνολογίες της Apple. Όσον αφορά την εμφάνιση των συσκευών, οι ένορκοι έκριναν πως το «ορθογώνιο σχήμα με τις στρογγυλεμένες άκρες», ντιζάιν που υιοθετήθηκε στα iPad και iPhone, ανήκει δικαιωματικά στην Apple.

Το ίδιο ισχύει και για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του λειτουργικού, όπως το «pinch to zoom» (η μεγέθυνση μιας προβαλλόμενης εικόνας ή ιστοσελίδας, «τσιμπώντας» την με τα δάκτυλα πάνω στην οθόνη). Χαρακτηριστικά που, σύμφωνα με την απόφαση, η Samsung επίσης αντέγραψε χωρίς προηγούμενη άδεια από την αμερικανική εταιρεία.

Η συνέχεια

Βέβαια, η συγκεκριμένη ετυμηγορία είναι απλώς η πρώτη φάση σε μία αντιδικία που θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμη. Η Samsung έχει ανακοινώσει ότι θα ασκήσει έφεση, οδηγώντας την υπόθεση σε ανώτερο δικαστήριο – διαδικασία που, στο 50% και πλέον των δικών για την παραβίαση πατεντών στις ΗΠΑ, έχει οδηγήσει στην ανατροπή των πρώτων αποφάσεων. Παράλληλα, ο δικαστής στην Καλιφόρνια έχει τη δυνατότητα να μειώσει ή να αυξήσει την αποζημίωση που αποφάσισαν οι ένορκοι, αλλά και να αναστείλει την πληρωμή της, μέχρι να εκδικαστεί η έφεση.

«Μπορεί να φαίνεται πως το θέμα έληξε, όμως οι δύο εταιρείες έχουν ακόμη πολύ δρόμο μπροστά τους», σχολιάζει στο αμερικανικό σάιτ CNET ο Brian Love, καθηγητής νομικής στο πανεπιστήμιο Santa Clara. Σε αυτό τον δρόμο, σύμφωνα με το αμερικανικό σάιτ The Verge, η αμέσως επόμενη πράξη θα εκτυλιχθεί στις 20 Σεπτεμβρίου στο ίδιο δικαστήριο της Καλιφόρνια, όπου θα συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της Apple για απαγόρευση της κυκλοφορίας στις ΗΠΑ των 25 προϊόντων που κρίθηκαν «ένοχα».

Νομικό προηγούμενο

Είναι σίγουρο ότι η απόφαση αποτελεί ένα αρνητικό νομικό προηγούμενο για την κορεατική εταιρεία, τόσο για τις δίκες που θα ακολουθήσουν στις ΗΠΑ, όσο και στις παρόμοιες αγωγές που έχει καταθέσει η Apple σε άλλες χώρες. Κατ’ αρχάς γιατί, πέρα από τις πατέντες που έχουν σχέση με το λειτουργικό, και για τις οποίες ήταν πραγματικά ανοικτό τι θα αποφάσιζε το δικαστήριο, οι ένορκοι αντιμετώπισαν ως πνευματική ιδιοκτησία και τη σχεδίαση των συσκευών – κάτι για το οποίο οι περισσότεροι κορυφαίοι νομικοί στις ΗΠΑ έδιναν ελάχιστες πιθανότητες.

Κατά δεύτερον, επειδή απορρίφθηκε το αιτιολογικό της Samsung, ότι τα επίμαχα χαρακτηριστικά του λειτουργικού της Apple δεν προέκυψαν από το μηδέν, αλλά αποτελούν βελτιώσεις ιδεών που προέρχονται από άλλες εταιρείες. Και, κατά τρίτον, γιατί το δικαστήριο έκρινε πως η Apple δεν παραβίασε με τη σειρά της πατέντες της Samsung, ώστε να υιοθετήσει μία λογική συμψηφισμού. Παρόλο που ο κορεατικός κολοσσός ισχυριζόταν πως στα iPhone και iPad έχουν χρησιμοποιηθεί τεχνολογίες που του ανήκουν.

Πλήγμα για όλους τους κατασκευαστές Android μοντέλων

Αυτή τη στιγμή, η Samsung είναι η ισχυρότερη εταιρεία κατασκευής «έξυπνων» κινητών με λειτουργικό Android, και από τις λίγες που μπορεί να αντέξει οικονομικά έναν δικαστικό μαραθώνιο με την Apple. Έτσι, αν το νομικό σίριαλ λήξει τελικά εις βάρος της, ελάχιστοι από τους υπόλοιπους κατασκευαστές θα έμπαιναν στον πειρασμό να αντιμετωπίσουν την εταιρεία από το Cupertino στα δικαστήρια.

«Σε μία τέτοια περίπτωση, εκτός από τη Samsung που θα υποχρεωθεί δικαστικά, και όλες οι υπόλοιπες εταιρείες θα αναγκασθούν εκ των πραγμάτων να έρθουν σε συμφωνία με την Apple, πληρώνοντάς της δικαιώματα για τις συσκευές τους», γράφει το CNET. Χωρίς να μπορεί κανείς να αποκλείσει πως θα απορροφήσουν αυτό το επιπλέον κόστος, συμπληρώνει, μάλλον το επικρατέστερο σενάριο είναι να το μετακυλήσουν στον καταναλωτή.

via

Permanent link to this article: http://www.technologos.eu/?p=3490

Leave a Reply