«

»

Aug 30 2012

Print this Post

Το φως της οθόνης «αποσυντονίζει το βιολογικό ρολόι»

Προβλήματα ύπνου μπορεί να προκαλέσει η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών προτού κοιμηθούμε, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες.

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές του Κέντρου Έρευνας Φωτισμού (LRC) του Πολυτεχνείου Rensselaer στη Νεά Υόρκη, η έκθεσή μας στo φως των οθονών ηλεκτρονικών συσκευών για ένα διάστημα δυο ωρών προ του ύπνου είναι ικανή να προκαλέσει την καταστολή της παραγωγής μελατονίνης.
Το φυσικό ρολόι του οργανισμού

Πρόκειται για τη χημική ουσία που ελέγχει το «ρολόι» του οργανισμού. Παράγεται από την επίφυση (ενδοκρινής αδένας με μέγεθος μπιζελιού που βρίσκεται ανάμεσα στα ημισφαίρια του εγκεφάλου) μετά τη δύση του ηλίου, όταν το σκοτάδι αρχίζει να ξεδιπλώνεται. Σε ρόλο «αγγελιοφόρου», η μελατονίνη στέλνει νυχτερινά σήματα στο σώμα, ενημερώνοντάς το για την ώρα της ημέρας. Η έκθεσή μας στο φως κατά τη διάρκεια της νύχτας, ιδιαίτερα σε φως μικρού μήκους κύματος, είναι ικανή να προκαλέσει την επιβράδυνση ή ακόμη και την καταστολή της παραγωγής μελατονίνης, διακόπτοντας έτσι την ομαλή διαδικασία του ύπνου.

Κάτι τέτοιο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αναστάτωση των κιρκαδικών ρυθμών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ύπνου, αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και παχυσαρκίας και άλλων σοβαρών ασθενειών (όπως π.χ. καρκίνο του μαστού κ.ά.) εάν κάτι τέτοιο συμβαίνει κατ’ εξακολούθηση.


Ηλεκτρονικές συσκευές με μέτρο

Οι ειδικοί πιστεύουν τώρα πως οι έφηβοι, λόγω της υπερβολικής χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών π.χ. smartphones και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εμφανίζονται ιδιαίτερα επιρρεπείς στα εν λόγω προβλήματα ύπνου.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι μια δίωρη έκθεση στο φως αυτόφωτων οθονών ηλεκτρονικών συσκευών μπορούν να οδηγήσουν στην καταστολή της παραγωγής μελατονίνης κατά 22%» εξηγεί η διευθύντρια του ερευνητικού κέντρου και καθηγήτρια Μαριάνα Φιγκουέιρο.

«Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι όσοι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές λίγο πριν κοιμηθούν, ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου» προσθέτει η ίδια.

Ηλεκτρονικό φως στην… αϋπνία

Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων τους οι ερευνητές εξέθεσαν 13 εθελοντές σε αυτόφωτες ταμπλέτες, με τη βοήθεια των οποίων κλήθηκαν να διαβάσουν, να παίξουν ηλεκτρονικά παιχνίδια ή να παρακολουθήσουν ταινίες.

Παρατήρησαν λοιπόν, ότι η 60λεπτη έκθεση στο φως των οθονών είχε ως αποτέλεσμα μια μείωση στην παραγωγή μελατονίνης αντίστοιχη με εκείνη που προκαλείται κατά την 60λεπτη έκθεσή μας στον ήλιο. Μετά την δίωρη έκθεση των εθελοντών στις φωτισμένες οθόνες τους ωστόσο, οι ειδικοί κατέγραψαν σημαντική μείωση στις τιμές της μελατονίνης.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι με τη βοήθεια του μοντέλου που ανέπτυξαν, οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών συσκευών θα μπορούν να «μετρούν» την επίδραση που έχει η χρήση των προϊόντων τους στους κιρκαδικούς μας ρυθμούς.

via

Permanent link to this article: http://www.technologos.eu/?p=3496

Leave a Reply