«

»

Apr 14 2010

Print this Post

Επιλέγοντας το κατάληλο UPS

Κάθε υπολογιστής αποτελείτε από ακριβά εξαρτήματα και αποθηκεύει σημαντικά στοιχεία για την δουλεία σας ή την ζωή σας. Μεγάλες αυξομειώσεις της τάσης μπορούν να τα αχρηστεύσουν και να σας στοιχίσουν τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήματα. Αυτός είναι ακριβώς και ο λόγος που καθιστά επιτακτική ανάγκη την αγορά ενός συστήματος UPS (που έρχεται με έναν ενσωματωμένο σταθεροποιητή τάσης) και το οποίο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να αποσβένει την διακύμανση της τάσης του ρεύματος καθώς και να μπορεί να παρέχει αρκετό χρόνο για να σώσετε την εργασία σας και να διακόψετε ελεγχόμενα τη λειτουργία του υπολογιστή σας κατά τη διάρκεια μιας διακοπής ρεύματος. Εδώ παρουσιάζονται μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τη σωστή επιλογή πριν από την αγορά και να είναι σύμφωνη με τις ανάγκες σας.

1) Τι να προσέξετε κατά την αγορά ενός UPS

Βεβαιωθείτε ότι η ισχύς είναι κατάλληλη για τον εξοπλισμό σας. Εάν αγοράσετε ένα UPS που είναι πολύ χαμηλής ισχύος, μπορείτε να ξεμείνετε από ενέργεια προτού προλάβετε να σβήσετε τον υπολογιστή σας. Τα περισσότερα UPS έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν περίπου 10 λεπτά εργασίας στον συνδεδεμένο εξοπλισμό. Κατά την επιλογή ενός UPS, πρέπει να εξετάσετε το VA rating – ή αλλιώς τα αμπέρ επί την τάση (220V). Κάθε εξάρτημα συνοδεύετε από το δικό του VA rating. Απλά προσθέστε το VA rating όλων των συνδεδεμένων (με το UPS) συσκευών και προτιμήστε ένα UPS με VA rating 20-25% μεγαλύτερο από το σύνολο που βρήκατε. Συνήθως για ένα οικιακό PC αρκούν 600-800VA.

2) Χρόνος εφεδρικής χρήσης

Μην περιμένετε από το UPS σας να κρατήσει το PC σας ανοιχτό όλη την ημέρα. 10 έως 20 λεπτά είναι ο συνιστώμενος χρόνος ασφαλείας ώστε να προλάβετε να τελειώσετε αυτό που κάνατε και να αποθηκεύσετε την εργασία σας (όταν υπάρχει διακοπή ρεύματος).

3) Άλλα χαρακτηριστικά του UPS

Όταν αγοράζετε ένα UPS, πρέπει να εξετάσετε και άλλα χαρακτηριστικά εκτός από την ισχύ του. Η καλύτερη επιπρόσθετη λειτουργία που μπορείτε να επιλέξετε είναι η Αυτόματη Σταθεροποίηση Τάσης (Automatic Voltage Regulation – AVR). Η λειτουργία αυτή παρέχει “απομόνωση” στο PC σας από διακυμάνσεις της τάσης που μπορούν να βλάψουν τον εξοπλισμό σας. Οι περισσότεροι σταθεροποιητές τάσης συνήθως ξεκινούν μια αυτόματη και προγραμματισμένη διαδικασία τερματισμού του υπολογιστή, όταν η αποθηκευμένη ισχύ στις μπαταρίες έχει μειωθεί σημαντικά.

4) Εγγύηση

Ορισμένες εταιρίες μπορούν να σας προσφέρουν onsite εγγύηση για να μειώσετε τον χρόνο επισκευής ή αντικατάστασης μπαταριών.

5) Αντικατάσταση Μπαταρίας

Ο γενικός κανόνας είναι τα τρία χρόνια. Αλλά εάν κάνετε συχνή χρήση της ισχύος από την μπαταρία, ίσος χρειαστεί να την αντικαταστήσετε νωρίτερα. Εάν ο παρεχόμενος εφεδρικός χρόνος σας αρκεί, τότε δεν υπάρχει λόγος πρόωρης αντικατάστασης της μπαταρίας. Είναι ασφαλώς σκόπιμο να διαλέξετε ένα UPS για το οποίο θα μπορείτε να βρείτε εύκολα ανταλλακτικά και στο μέλλον.

6) Συνοδευόμενο Λογισμικό (reporting)

Το εκάστοτε λογισμικό που συνοδεύει ένα UPS δεν παρέχει πάντα ακριβείς μετρήσεις. Γι ‘αυτό δεν χρειάζεται να ξαφνιαστείτε όταν σας ενημερώσει ότι η μπαταρία πρέπει να αντικατασταθεί ενώ εσείς βλέπετε πώς σας παρέχει αρκετό χρόνο κατά την εφεδρική λειτουργία. Είναι κοινή τακτική των εταιριών να προσπαθούν να σας προτρέψουν να αγοράσετε πρόωρα μια νέα μπαταρία. Είναι μια παρόμοια τακτική με αυτή των εταιριών κατασκευής εκτυπωτών όπου συχνά απαιτείτε η αντικατάσταση του μελανοδοχείου ή του toner χωρίς να έχει ήδη τελειώσει το μελάνι ή ο γραφίτης αντίστοιχα. Το συνοδευτικό λογισμικό είναι καλό να υπάρχει για να κάνει εκκίνηση της αυτοματοποιημένης διαδικασίας τερματισμού του υπολογιστή.

7) Επιπλέον Συμβουλές Χρήσης

Μην υπερφορτώνετε το UPS, με τη σύνδεση εξωτερικών συσκευών, όπως ο εκτυπωτής, το scanner ή το φαξ. Ποτέ μην συνδέετε έναν εκτυπωτή στο UPS. Για να μεγιστοποιηθεί ο χρόνος χρήσης των μπαταριών σας, θα πρέπει να αδειάζουν πλήρως τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Και ασφαλώς, βεβαιωθείτε ότι το UPS είναι σωστά γειωμένο καθ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του.

Συνοψίζοντας

Υπάρχουν δύο είδη UPS. Τα Standby Power System (SPS) και τα on-line σύστημα UPS. Εάν είστε οικιακός χρήστης, προτιμήστε τις σχετικά φθηνότερες λύσεις (SPS). Η τιμή ενός on-line UPS είναι τρείς έως πέντε φορές μεγαλύτερη αυτής ενός συστήματος on-line με την ίδια ονομαστική ισχύ. Για την προστασία ενός server, αγοράστε ένα on-line UPS (on-line σημαίνει ότι η εξερχόμενη ισχύς προέρχεται πάντα από την μπαταρία). Θα πρέπει να περιμένετε να πληρώσετε από 70 έως και 180 ευρό για ένα Standby Power System UPS. Όσο υψηλότερο είναι το VA rating, τόσο περισσότερο θα στοιχίσει. Το UPS είναι ο ευκολότερος και καταλληλότερος τρόπος για την προστασία του εξοπλισμού και των δεδομένων σας. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αρκεί ένα Surge Protector (μια ηλεκτρική συσκευή η οποία περιλαμβάνει μια ασφάλεια που δεν επιτρέπει σε μια μεγάλη απότομη αύξηση της τάσης (Spike) να βλάψει το σύστημά σας. Αυτές οι συσκευές στην πραγματικότητα προσφέρουν μόνο περιορισμένη προστασία και ευελιξία. Για μια καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη προστασία, θα πρέπει να έχετε ένα UPS. Ο σκοπός του δεν είναι να σας τροφοδοτήσει με ατελείωτη ισχύ κατά τη διάρκεια μιας διακοπής ρεύματος (για αυτό, θα χρειαστεί μια γεννήτρια) αλλά να σας παρέχει αρκετό χρόνο για να αποθηκεύετε την εργασίας σας και να τερματίσετε την λειτουργία του υπολογιστή σας ελεγχόμενα.

Permanent link to this article: http://www.technologos.eu/?p=54

Leave a Reply