«

»

Jan 16 2011

Print this Post

SSD εναντίον HDD. Τα υπέρ και τα κατά

Τα τελευταία χρόνια άρχισε να γίνεται διαδεδομένη η χρήση των SSD δίσκων σε βάρος των μηχανικών HDD. Ο κάθε ένας έχει τα πλεονεκτήματά του και συναρτήσει των απαιτήσεών μας θα πρέπει να επιλέξουμε ποιο ταιριάζει περισσότερο στο σύστημά μας (Laptop – Σταθερό – Server).

Το φαινόμενο Bottleneck

Είναι το φαινόμενο μείωσης της απόδοσης ενός συστήματος λόγω χαμηλής απόδοσης ενός βασικού τμήματος αυτού. Το όνομα του φαινομένου είναι από το γεγονός ότι η ταχύτητα που αδειάζει ένα μπουκάλι είναι ανάλογη της διαμέτρου του πώματος, δηλαδή ένα σημείο καθυστερεί και επιβαρύνονται όλα.

Στους υπολογιστές

Ο όρος χρησιμοποιείται τόσο στον προγραμματισμό όσο και στα υπολογιστικά συστήματα. Όσον αφορά στους απλούς υπολογιστές έχει ως εξής:

  • ο επεξεργαστής μπορεί να χειρίζεται μερικά Gigabyte ανά δευτερόλεπτο,
  • η μνήμη Ram μπορεί να δέχεται/ δίνει άλλα τόσα εντούτοις
  • ο σκληρός δίσκος δεν μπορεί παρά να γράφει/ διαβάζει μόλις 60-100-200Mb/s.

Αυτά τα άμοιρα κατασκευάσματα μόνιμης αποθήκευσης (οι σκληροί δίσκοι) δουλεύουν σε πολύ αργές ταχύτητες, 500 φορές πιο αργά από τα άλλα δύο συστατικά. Δημιουργείται λοιπόν ένα τέτοιο φαινόμενο το οποίο εντείνεται στις εφαρμογές που χρειάζονται πολλά δεδομένα από το δίσκο. Κάποια τέτοια είναι τα παιχνίδια και η αντιγραφή αρχείων από/ προς τις μνήμες φλας (flash).

Πέρα από τους μηχανικούς-παραδοσιακούς δίσκους HDD, τα τελευταία χρόνια άρχισε να χρησιμοποιείται μία νέα τεχνολογία δίσκων, οι Solid State Disk (SSD). Σε ελεύθερη μετάφραση Δίσκοι Στερεάς Κατάστασης, όπου μονάδα αποθήκευσης είναι πλέον τσιπάκια και όχι δίσκος.

Πέρα από τον κοινό σκοπό τους, τα δύο είδη διαφέρουν κατά πολύ. Ο κάθε ένας θα πρέπει να χρησιμοποιείται όπου χρειάζεται.

Συγκριτικά

Τα πλεονεκτήματα των παραδοσιακών δίσκων είναι:

  • Η τιμή – Το κόστος ανά Gigabyte είναι από 0,05€ μέχρι 0,2€ σε αντίθεση με τους SSD που κυμαίνεται από 2€ έως 4€
  • Μεγάλη χωρητικότητα – Φτάνουν μέχρι τα 3 Terabyte τη στιγμή που οι SSD είναι περίπου στα 256Gb
  • Διάρκεια ζωής – Παρά το ότι έχουν κινητά μέρη, θεωρούνται πιο αξιόπιστες μονάδες αποθήκευσης και μπορούν να χρησιμοποιούνται χωρίς μεγάλες φθορές.

Στην άλλη πλευρά, οι SSD έχουν και αυτοί πολλά δυνατά στοιχεία:

  • Ταχύτητα – ανάγνωσης/εγγραφής κοντά στα 200Mb/s – σε αντίθεση με τα 100-30Mb/s των παραδοσιακών
  • Αντοχή – Κανένα κινούμενο μέρος δεν χαλάει αν πέσει το laptop κάτω
  • Οικονομία – Μικρότερη κατανάλωση ρεύματος – η χρήση τους αυξάνει τη διάρκεια μπαταρίας του laptop
  • Συμβατότητα με όλους τους υπολογιστές

Συμπεράσματα

Ένα laptop με SSD δίσκο μπορεί να φορτώνει τα Windows σε 10 δευτερόλεπτα, να ανοίγει ένα παιχνίδι στο μισό χρόνο και να δώσει στον υπολογιστή ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα όσον αφορά στην ταχύτητα. Χρησιμοποιούνται σε συστήματα που χρειάζονται μεγάλη ταχύτητα, όπως και σε συστήματα που έχουν ανάγκη από caching.

Από την άλλη, οι μηχανικοί δίσκοι προσφέρουν πολύ μεγάλη χωρητικότητα σε πολύ προσιτή τιμή. Αν χρειάζεστε δίσκο μεγάλης χωρητικότητας καλό είναι να επιλέξετε έναν μηχανικό ενώ αν χρειάζεστε μεγάλη ταχύτητα έναν SSD.

via

Permanent link to this article: http://www.technologos.eu/?p=2434

Leave a Reply