«

»

Jan 17 2011

Print this Post

Kindle Lending Club σε beta έκδοση για να δανειζόμαστε ebooks

Το Kindle Lending Club ξεκίνησε τη λειτουργία του σε beta και μπορούμε να γραφτούμε και να ξεκινήσουμε να δανειζόμαστε ebooks για τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες Kindle και τις εφαρμογές Kindle για υπολογιστές, tablet PC και κινητά.

Το Club αξιοποιεί τη δυνατότητα δανεισμού των ebooks που εγκαινίασε από τις 30 Δεκεμβρίου το Amazon. Τα ebooks, όπου έχει ενεργοποιηθεί από τον εκδότη αυτή η δυνατότητα, μπορούν να δανειστούν από τον αγοραστή τους για μια φορά και για 14 μέρες, περίοδο κατά την οποία δεν είναι διαθέσιμα στον αρχικό τους αγοραστή. Προς το παρόν, όσοι δεν κατοικούν στις ΗΠΑ μπορούν να δανειστούν ebooks αλλά όχι να τα δανείσουν. Το Kindle Lending Club φιλοδοξεί να φέρει σε επαφή αυτούς που θέλουν να δανείσουν με αυτούς που θέλουν να δανειστούν ebooks και το αντίστροφο.

Το Kindle Lending Club είναι μια εταιρεία που δημιουργήθηκε μέσα σε 15 μέρες από ένα ζευγάρι Καναδών, την Cathrine και τον Martin MacDonald που ζουν στη Μάλτα και την Τυνησία. Ξεκίνησε από το group στο Facebook για το δανεισμό Kindle ebooks που δημιούργησε η Cathrine MacDonald μόλις το Amazon ανακοίνωσε τη δυνατότητα δανεισμού των ebooks. Μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα συγκεντρώθηκαν τα $12.500 που χρειάζονταν για να ξεκινήσει η εταιρεία και στήθηκε το site που υποστηρίζεται από σελίδα στο Facebook και δύο λογαριασμούς στο Twitter, ένα για τη γενική επικοινωνία με το Club και έναν για αιτήματα δανεισμού ebooks.

Η εγγραφή στο Kindle Lending Club είναι δωρεάν. Τα έσοδά του θα προέρχονται από τη συμμετοχή του στο affiliate program του Amazon, σύμφωνα με το οποίο το Kindle Lending Club ένα παίρνει ένα ποσοστό των εσόδων (από 4% ως 6%) από τις αγορές που ξεκινούν μέσα από site του. Τα έσοδα του Club θα προέρχονται από αγορές ebooks που θα γίνονται ακουλουθώντας τα link από το site του Kindle Lending Club. Αυτό θεωρείται πιθανό στις περιπτώσεις όπου κάποιος που θέλει να δανειστεί ένα ebook δεν το βρίσκει διαθέσιμο για δανεισμό ή κάποιος που έχει δανειστεί ένα ebook δεν έχει προλάβει να το ολοκληρώσει

Το Club ήδη έχει 5.000 likes στη σελίδα του στο Facebook και έχει αποκτήσει μεγάλη δημοσιότητα. Το οικοσύστημα Kindle, από τους ηλεκτρονιμούς αναγνώστες Kindle έως τις εφαρμογές του για σχεδόν κάθε λειτουργικό για υπολογιστή, tablet PC και κινητά (με μόνες αξιοσημείωτες εξαιρέσεις το Symbian της Nokia και το Linux), εγγυάται μια μεγάλη βάση χρηστών σε διεθνή κλίμακα για το Club. Η δημιουργία του Club μεταφέρει στον κόσμο του ηλεκτρονικού βιβλίου κάτι από τον εκτεταμένο δανεισμό που γνωρίζουμε για τα τυπωμένα βιβλία. Ο περιορισμός του ενός και μόνο δανεισμού μπορεί να κάνει ορισμένους να διστάσουν να δανείσουν το ebooks τους σε κάποιο άγνωστο, διατηρώντας αυτή τη δυνατότητα για συγγενείς και φίλους. Όμως, προς το παρόν πολλοί ήδη σκέφτονται πιο κοινωνικά από το άμεσο περιβάλλον τους και με ένα μεγάλο αριθμό ebooks να έχουν αγοραστεί χωρίς τελικά να δανείζονται ποτέ σε κάποιο γνωστό η συμμετοχή στο Club αποκτά όλο και περισσότερο νόημα.

Από την Ελλάδα, όπως και από τον υπόλοιπο κόσμο, μπορούμε να συμμετέχουμε κανονικά, με δύο περιορισμούς: όσοι κατοικούν εκτός ΗΠΑ μπορούν μόνο να δανειστούν και όχι να δανείσουν βιβλία και τα βιβλία που είναι διαθέσιμα για δανεισμό μπορεί να έχουν περιορισμούς ως προς το σε ποιες γεωγραφικές περιοχές επιτρέπεται αυτό – σε αυτήν την περίπτωση απλά ο δανεισμός θα αποτύχει. Στο Kindle Lending Club δεν υπάρχει περιορισμός στο πόσα βιβλία μπορούμε να δανειστούμε χωρίς να έχουμε δανείσει κάποιο, αλλά αυτός που μας δανείζει το βιβλίο μπορεί να αρνηθεί να προχωρήσει στο δανεισμό.

Για να δανειστούμε Kindle ebooks δεν είναι αναγκαίο να έχουμε ηλεκτρονικό αναγνώστη Kindle, μπορούμε να το κάνουμε και από τον υπολογιστή μας, το tablet PC ή το κινητό αρκεί να έχουμε εγκαταστήσει την αντίστοιχη εφαρμογή.

Όπως έχει φανεί και από τους όρους που θέτει το Amazon, ο δανεισμός πρέπει να γίνεται με υπευθυνότητα, για ebooks που θέλουμε όντως να διαβάσουμε, γιατί από τη στιγμή που δανειζόμαστε ένα ebook ο δανειστής χάνει το δικαίωμα να το ξαναδανείσει. Αν θέλουμε να δούμε το πρώτο κεφάλαιο ή να ξεφυλλίσουμε κάποιες σελίδες του ebook πρέπει να πηγαίνουμε στην αντίστοιχη σελίδα του βιβλίου στο Amazon όπου υπάρχει δείγμα δωρεάν (το στέλνει απευθείας στη συσκευή ή την εφαρμογή μας μέσω internet).

via

Permanent link to this article: http://www.technologos.eu/?p=2451

Leave a Reply