«

»

Apr 20 2011

Print this Post

Square και το να δεχτεί κανείς πληρωμές με πιστωτικές κάρτες γίνεται παιχνίδι

Το Square είναι μία πλατφόρμα που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να δεχτεί πληρωμές με πιστωτική κάρτα μέσω του iDevice του. Η εταιρία του Jack Dorsey (ένας εκ των ιδρυτών του Twitter) στέλνει δωρεάν τον μηχανισμό ανάγνωσης πιστωτικών καρτών σε όποιον τον ζητήσει ενώ χρεώνει 2.75% ανά συναλλαγή.

Θεωρώ ότι πρόκειται για μία πρωτοποριακή και πρωτότυπη ιδέα που, δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν έχει έρθει ακόμα ενώ θα είναι τρομερά δύσκολο να συνειδητοποιήσουν οι -κυρίως συντηρητικοί- Έλληνες την χρησιμότητα του.

Όμως, στην Αμερική επικρατεί μία τελείως διαφορετική νοοτροπία και το Square βρίσκεται σε συνεχή άνοδο. Ήδη, η συνολική αξία των συναλλαγών που γίνονται καθημερινά μέσω του Square ξεπερνάει το 1.000.000 δολάρια ενώ πλέον το Square το υποστηρίζει επίσημα και η Apple καθώς μπορεί κανείς να αγοράσει τον ειδικό credit card reader για το iPhone, iPod Touch και iPad κατευθείαν από το επίσημο store της εταιρίας.

Αυτή η κίνηση ίσως να κρύβει και μεγαλύτερες προεκτάσεις πέρα από μία απλή εμπορική συμφωνία. Οι κατασκευαστές και οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας βλέπουν τα λεφτά να περνάνε από μπροστά τους με τα App Stores της Apple και της Google και δεν μπορούν να τα αγγίξουν. Σε συνεργασία με εταιρίες infrastructure (όπως η Alcatel Lucent), δουλεύουν στην μετατροπή του κινητού μας τηλεφώνου σε μέσο πληρωμής αλλά ακόμα δεν υπάρχει κάποια τελική υλοποίηση για τους καταναλωτές. Η Apple και η Google δεν θέλουν να αλλάξει η υπάρχουσα κατάσταση καθώς βλέπουν τα έσοδα τους συνεχώς αυξάνονται και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να υποστηρίξουν εφαρμογές παρόμοιες με το Square.

Νομίζω ότι ξεκινάει ένας πολύ μεγάλος πόλεμος ανάμεσα σε τεράστιες εταιρίες και μέσα στον επόμενο ένα χρόνο θα δούμε τις πρώτες μάχες και διενέξεις με ένα και μόνο στόχο: τα χρήματα των καταναλωτών μέσω των mobile payments..

via

 

Permanent link to this article: http://www.technologos.eu/?p=2966

Leave a Reply