«

»

Feb 02 2011

Print this Post

H Apple “επιβάλλει” μονοπώλιο στις i-συσκευές με μοναδικό κερδισμένο το iBooks και την ίδια

Σκληραίνει η στάση της Apple όσον αφορά τις εφαρμογές τρίτων που πωλούνται στο App Store: Η Sony και άλλες εταιρείες ενημερώθηκαν ότι δεν μπορούν πλέον να πωλούν ηλεκτρονικά βιβλία και άλλο υλικό από τις δικές τους εφαρμογές, ούτε να δίνουν στους χρήστες πρόσβαση σε υλικό που αγοράστηκε εκτός του App Store.

Όπως αναφέρουν την Τρίτη οι New York Times, η εφαρμογή της Sony για το iPhone θα επέτρεπε στους χρήστες να αγοράζουν βιβλία απευθείας από το Sony Reader Store, το οποίο ανταγωνίζεται το αντίστοιχο iBook της Apple.

Όπως ανέφερε ο Στιβ Χάμπερ, πρόεδρος του τμήματος ψηφιακών βιβλίων της Sony, η εταιρεία του ενημερώθηκε από την Apple ότι οι πωλήσεις που γίνονται μέσω εφαρμογών για το iPhone πρέπει απαραίτητα να περνούν από την ίδια την Apple.

Η εξέλιξη ενδέχεται να επηρεάσει και το Amazon.com, εκτιμά η αμερικανική εφημερίδα. Μέχρι σήμερα, οι χρήστες των συσκευών της Apple είχαν πρόσβαση και στα βιβλία που προσφέρει η Amazon, τα οποία προορίζονται κατ΄αρχάς για τη δική της συσκευή ανάγνωσης, το Kindle.

Οι New York Times χαρακτηρίζουν παράξενη την κίνηση της Apple, δεδομένου ότι η εταιρεία άφηνε μέχρι πρόσφατα να εννοηθεί ότι θα ήταν πιο συνεργάσιμη με τις εταιρείες και τους εκδότες που ενδιαφέρονται να προσφέρουν περιεχόμενο για την πλατφόρμα της.

Η Apple, εξάλλου, έχει μεγαλύτερα κέρδη από τις συσκευές της παρά από τις πωλήσεις περιεχομένου. Θα φαινόταν επομένως λογικό να αφήσει την πλατφόρμα της «ανοιχτή» σε περιεχόμενο τρίτων.

Αυτό όμως δεν φαίνεται να συμβαίνει: «Αυτή η ξαφνική αλλαγή μάς λέει κάτι για το πώς αντιλαμβάνεται η Apple την αξία της πλατφόρμας της» σχολίασε  ο Τζέιμς ΜακΚουίβι, αναλυτής της Forrester Research.

«Ίσως το καινούργιο στοιχείο που όλοι αναγνωρίζουν είναι ότι η μονάδα της οικονομικής αξίας είναι η πλατφόρμα, όχι η συσκευή» είπε.

[via]

Permanent link to this article: http://www.technologos.eu/?p=2614

Leave a Reply